Tatárdombon emlékezett a Székely Szakasz

Szárhegy határában emelkedik egy domb, melynek Tatárdomb a neve. Ha vándorolsz, és arra fele vezet utad, légy figyelmes, mert lehet, hogy útitársad akad. Nem más, mint a ráncos, ősz hajú, vén és bölcs történelem, aki parolázik veled. Figyelj rá nagyon, hisz sokat tanulhatsz tőle. Megtudhatod, hogy milyen bátran védte otthonát, szeretteit Szárhegy határában 1658-ban 300 székely. Halált nem ismerő bátorsággal vették fel a harcot a tízszeres túlerőben levő tatár sereggel. A székelyek legyőzték és megfutamították az ellenséget.


E győzelemre emlékeznek évente a Tatárdombon. Böjte Csaba testvér szerint ez az ünnep az összefogás ünnepe. Ha a nemzet, ha mi emberek nem fogunk össze, életünk során rengeteg szenvedésben lesz részünk. Ha képesek vagyunk egy nemzetként, egy szívként tenni, lépni és dönteni, miénk a győzelem, könnyebb lesz az életünk, és együtt, közösen építhetjük a szebb jövőt a felnövekedő nemzedék számára.


A hagyományokhoz híven, az idén is összegyűltek a Tatárdombon mindazok az emberek, akik számára fontos nemzetük történelme és őseik tisztelete. A megemlékezés résztvevői, erdélyiek és csonkahoniak, együtt imádkoztak az összefogásért, az egységért, a gyermekekért és a szebb jövőért.

Őseink hősiessége ma is példaként kell álljon előttünk. Erőt kell adjon arra, hogy felül tudjunk kerekedni a nehézségeken, és bátran küzdjünk szeretteinkért, otthonunkért, szülőföldünkért és a jövőnkért.


A rendezvényen a Székely Szakasz is megjelent. Bajtársaink vigyáztak arra, hogy a rendezvény alatt ne legyen semmi probléma, senki ne akadályozza a békés, meghitt összejövetelt, emlékezést, majd koszorút helyeztek el az emlékműnél

Az emlékmű mellett büszkén adták át magukat a szél játékának a lobogók, a jelenlevők pedig fejet hajtva tették tiszteletüket a kicsiny székely sereg bátor tettének emléke előtt. A megemlékezés után a látogatók kipróbálhatták és elsajátíthatták bajtársaink jóvoltából őseink fő fegyverzetének használatát: az íjászkodást.


Szabó Ágnes, sajtó - Székely Szakasz
​​