Potyka bácsi, Isten veled!

Porubszky István, vagy közismert nevén Potyka bácsi (Kispest1931 – 2016április 8.) magyar szabadságharcos volt az 1956-os forradalom idején, a kispesti ellenállás vezéralakja.


Saját elbeszélése szerint a forradalom kitörésekor a Hungária Jacquard Szövőgyár művezető-helyettese volt. Október 23-án megtagadta a munkát, és a kispesti Tanácsháza előtt gyülekező tüntetőkhöz csatlakozott, akik a helyi forradalmi bizottság tagjává választották. 

Első fegyveres akciója alkalmával társaival, köztük tisztiiskolásokkal elvágták a szovjet hírszerzés Soroksári úti kommunikációs vonalát. Fegyvereiket a kispesti rendőrségtől szerezték. Később nagy harc árán kiszorították a szovjeteket a kispesti gránitgyárból. Többször keveredtek harcba a Kispesten keresztül a városközpont felé igyekvő szovjet erőkkel, köztük páncélosokkal.

november 4-ei szovjet támadásnak a gyengén felfegyverzett kispesti csoportok nem tudtak ellenállni. Potyka bácsi a harcban először fej-, majd combsérülést szerzett. Miután ellátták a sebeit, november közepéig másokkal együtt tovább harcolt.(forrás:wikipedia)

Nem csak a szovjetekkel szembeni harcot, de a rendfenntartó kötelességét is komolyan vette.  Személyes kiállásával akadályozta meg a kispesti tanácselnök asszony meglincselését, és élete kockáztatásával szerzett tejet a helyi kórház újszülöttjeinek.

A '90-es évek elején tért haza Magyarországra, ahol radikális jobboldali szervezetekben vállalt szerepet, illetve létrehozta a Konzervatív Antibolsevista Szövetséget. 1996-ban a szabadságharc negyvenedik évfordulóján a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki. Ez ellen egyébként akkor az Országgyűlésben Kövér László tiltakozott. A 2000-es évek végén a Magyar Gárdához csatlakozott.(forrás:alfahir.hu)85 éves korában elhunyt vitéz Porubszky István, mindenki Potyka bája, a nemzet hőse, aki fáradhatatlanul és példaértékűen küzdött a nemzet szabadságáért 1956-os szabadsághacosként az emigrációban, majd ismét itthon, hazafias fiatalok vezetőjeként, tanítójaként és a Gárda végsőkig hű, s elkötelezett tagjaként. Búcsúztatásán, 2016. május 5-én sokan, de nem elegen voltunk ott a Kispesti Temetőben, akik tiszteltük, szerettük. Ravatalánál elhelyeztem a Nemzeti Jogvédő Szolgálat koszorúját, amelyen ez áll: "A Nemzete Hőse vagy, Potyka bá!" Pár perces személyes hangvételű beszédben idéztem fel örökké derűs, barátságos és igazságkereső személyét, aki rám is óriási hatással volt. Neki ajánlottam a másnapi gárdista per jogerős eredményét, amely neki is köszönhetően győzelemmel végződött. Egy bátor és elkötelezett harcossal megint kevesebben vagyunk, de mindig velünk lesz küzdelmeinkben! - írja a nemzeti jogvédő, Gaudi-Nagy Tamás

(forrás:kuruc.info)

NYUGODJ BÉKÉBEN?  BAJTÁRS! ADJON AZ ISTEN, ÖRÖK NYUGALMAT!

Pest megyei sajtó