Egy cél, egy akarat-Egy hosszú hétvége Borsodban-videóval

 

Három nap. Három embert próbáló nap. Három olyan nap, amikor csak magunk voltunk. Magunk, ahogyan máshol, máskor nem lehetünk. Voltak versenyek, volt gáz, dördültek lövések, keletkeztek sebek, de mégis, akkor és ott olyan dolgokat éltünk meg, olyan nagy és feledhetetlen dolgokat, amik megmaradnak az emberben. Pénteken reggel kezdődött.

BorsodBorsod

Pár bajtársunkkal kimentük és terepet rendeztünk. Eltakarítottuk a szemetet, amit mások otthagytak. Előkészítettük a vizet, a sátorhelyeket, felállítottuk az akadálypályát, a kötélpályát kifeszítettük. Beosztottuk az őrséget, kijelöltük az őrhelyeket. Aztán pénteken este, elkezdtek beérkezni a bajtársak. Megjött a Főkapitány, jöttek Szabolcs-Borsod-Hajdú-Heves-Nógrád megyei bajtársak. Mindenki küldött egy csapatot, akinek fontos volt, hogy felmérje állóképességét. Nagy volt a tét…persze csak idézőjelben, mert nem a verseny volt a fontos, hanem az összetartozás. Sokan, akik annak idején máshol voltak, csodálkoztak. Csodálkoztak, hogy így is lehet?! Így, ilyen családiasan.

Senki nem mondta ki, de mindenki szerette volna hazavinni a vándorkupát. Aztán elérkezett a szombati nap. Reggel fél hat…ébresztő. A táborban megszólalt a sziréna, eldördült egy két „ostor”, majd a kiképzők reggeli tornára hívták az állományt. Pár kör futás, egy kis testedzés, majd irány az akadálypálya. Volt ott minden, ami meggyötri a testet. Alagút, szögesdrót, gránátdobás, lövészet, sprint az erdőig, majd lecsúszás a kötélpályán és egy kis farönkcipelés után be a célba. Nem volt mindenki sportos, nem volt mindenki fiatal, de egy biztos, mindenki szívvel lélekkel csinálta végig.

BorsodBorsodBorsod

Kora este, miután mindenki szusszant egy kicsit, következtek a játékos feladatok. Kötélhúzás, boxzsák püfölése időre ( 2 perc alatt 473 ütés ) rúd kitartása, szkander verseny és önvédelmi küzdelem. Baráti, néha nagy kacagásokba fulladó játékos vetélkedők voltak. Születtek kimagaslóan jó eredmények is.

Vasárnap, már egy csendesebb ébresztő után, alaki és sportfoglalkozásokra került sor a reggeli órákban. Ezután 4 területen folyt az oktatás. Önvédelmi képzés, lövészet és lőelmélet, gáztámadási szimuláció valamint felszerelés elemzés és egészségügyi alapismeretek.

Sokat tudnék még írni a történésekről, de tudjátok, ez leírva nem adja vissza azt a hangulatot, amikor közel száz embernek egyszerre dobban a szíve, egyszerre lélegeznek, és egyszerre ragyog fel a szemük, egy szebb jövő reményében.

A vándorkupát ezen a napon, Borsod megye vitte el. Az eseményről nagyon sok fotó és videó készült. Ezeket nemsokára itt, a honlapon tesszük közzé.

Egy Gárdista

Borsod