A Barát-halomnál munkálkodtak a Békés megyeiek

 

2016.04.24-én. Vasárnap egy maroknyi elszánt csapat útra kelt, hogy a Csárdaszállás közelében lévő ,a népvándorlás idejéből származó kunhalmot, melynek elnevezése Barát-halom, megtisztítsa, ősei előtt tisztelegjen.
(Csárdaszállástól Északra, a Gyomára vezető országút Északi oldalán egy ovális alakú, kb. nyolcvan méter alapátmérőjű, 4,5 m relatív magasságú halom emelkedik, melyet a középkori forrásokból ismert Fábián-várával lehet azonosítani. A rézkori kurgán neve, valamint egy 1806-os ásatás alapján feltételezhető, hogy egy Árpád-kori kisvár központja is lehetett itt. A múlt század végén a kiemelkedés tövében égetett téglafalat találtak, amely körbevette a halmot. 1906-ban téglasírokat találtak ugyanitt. A földesúri központ a XIV. század végére, valószínüleg elnéptelenedett, s a templom is magányosan állt a következő évszázadokban. A téglasírok valószínüleg későbbi eredetűek, mert a domb közepében nagy üreget lehet sejteni, ami valószínű szintén ki lehet téglázva. A Barát-halom nevet Fábián-vára a mellette lévő két kisebb halomtól örökölte, amely név az egész dűlőre átterjedt.) 


A rajta lévő életfát 2008-ban állították, ápolását megyei bajtársakkal végeztük az évek folyamán. Bár az idő nem kedvezett, de töretlen hittel és akarattal végeztük el feladatunkat. Felemelő érzés volt látni a dolgunk haladtával hogyan tűnik elő a domb régi pompája.
Hagyományunkhoz híven zászlóval, szalaggal ékesítjük az életfa törzsét, ez idén sem volt másképp. Az élet jelképeként virágokat ültettünk. A feladat elvégzése után fáradtan, ázottan tértünk a gyülekezési pontra a bajtársnőnkhöz,ahol az asztali áldás után elfogyasztottuk a jól megérdemelt ebédet, ezt követően rövid beszélgetés után a jól végzett munka örömével, és őseink emlékével elindultunk hazafelé. Jó volt félúton visszanézni.......

Békés megyei sajtó