'48-as hírcsokor, avagy ott voltunk mindenütt!

 


                                                                
"De Tűz és Tűz, én ifju testvéreim,

Jaj, a Tüzet ne hagyjátok kihalni:

Az Élet szent okokból élni akar

S ha Magyarországra dob ki valakit,

annak százszorta inkább kell akarni."

(Ady Endre)

 

 

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alappillére. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. A magyar nemzet egyik leghíresebb, világtörténelmet átíró lépésére emlékezett az ország és minden nemzetét tisztelő, történelmét ápoló magyar ember március 15-én. Ez tették  az Új Magyar Gárda Mozgalom gárdistái is, vagy a Jobbik központi megemlékezésén Budapesten, vagy lakóhelyeiken a társszervezetekkel karöltve. Emlékezni mentek, nem tüntetni, sem erőt demonstrálni! Annak nem a nemzeti ünnepen volt az ideje! Csendben, méltóságteljesen emlékeztek a forradalom és szabadságharc hőseire, történéseire. Íme, egy kis hírcsokor:

 

BUDAPEST

A Jobbik központi megemlékezésén a Petőfi téren a gárdisták fegyelmezett sorfala közt koszorúzott Vona Gábor pártelnök, Dúró Dóra országgyűlési képviselő és az Ifjúsági Tagozat részéről Farkas Gergely elnök. 


 

 

HAJDÚNÁNÁS

Hajdúnánáson is egy ütemre dobbanó szívvel, közösen emlékezett az Új Magyar Gárda Mozgalom és a Jobbik helyi szervezete az 1848-as forradalomra. A szabadságharc hőseinek tiszteletére állított szobor talapzatát koszorúkkal ékesítette a megemlékezők kicsiny serege.


Hajdú-Bihar megyei sajtó 


SOMOSKŐ


Az ÚMGM Nógrád megyei Szondi György szakasza megemlékezést és koszorúzást tartott a somoskői vár tövében a Petőfi kunyhónál és az Aradi vértanúk szoborcsoportjánál. Beszédet mondott Szabó László, Nógrád megyei kapitány, aki kiemelte, hogy manapság is nagy szükség lenne sok Petőfire, Vasvárira vagy Degré Alajosra, aki a Károlyi huszároknál harcolt Magyarország szabadságáért.


Nógrád megyei sajtó

DEBRECEN


 Debreceni bajtársaink is csatlakoztak a helyi Jobbikhoz és annak Ifjúsági Tagozatához, hogy együtt, karöltve emlékezzenek meg a szabadságharc hőseire és eseményeire Petőfi szobra mellett. A rendezvény zárómozzanataként a kegyelet koszorúi is elfoglalták helyüket a szobor talapzatán, hírdetve, hogy a Márciusi Ifjak határozott lépései és cselekedetei napjainkban is példaértékűek.

 

r


 

 

GYOMAENDRŐD

 

"Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn."  

 

(Széchenyi István)

Gyomaendrődön a szabadságharc hőseire egy lelkes kis csapat emlékezett, az értük kijáró tisztelettel. Néma főhajtással, elhelyezve az emlékmű talapzatán a tisztelet koszorúját.


 

Békés megyei sajtó

 

 

 

HOSSZÚPÁLYI

 

 

Hosszúpályiban is az Új Magyar Gárda Mozgalom és a Jobbik helyi alapszervezete közösen vett részt a városi rendezvényen. Egymás után tették tiszteletüket, a koszorúkat és virágokat elhelyezve, a hősök előtt az emlékükre állított oszlopnál.

 

Hajdú-Bihar megyei sajtó .

 


 

CSÖKMŐ


A zúgó és forró 1848-as márciusra emlékezett Csökmőn egy maroknyi bajtárs. Ők is elhelyezték virágaikat az emlékmű talapzatán, bizonyságot téve arról, hogy „megfogyva bár, de törve nem” éltetik és ápolják a hőseink emlékét a megrázó mindennapok vad viharában.

 


Hajdú-Bihar megyei sajtó

 


 

NÁDUDVAR

 

Nádudvar, 2015. március 15. Bajtársaink magukra öltötték szép ruhájukat, lelküket ünneplőbe öltöztetve indultak el, hogy részt vegyenek a helyi rendezvényen, valamint tiszteletüket tegyék Lukács Dénes honvéd ezredes és tűzérségi főparancsnok emléktáblája előtt. Itt is elfoglalták méltó helyüket az emlékezés jelképei.

 

Hajdú-Bihar megyei sajtó

 

 

MINDSZENT


 
A mindszenti polgármesteri hivatal árnyékában áll egy kopjafa, és hirdeti, hogy Petőfi, Jókai és a forradalmi ifjúság cselekedete, hősies kitartása örökre bevésődött a magyarok szívébe és lelkébe. A híres és nevezetes március 15-re, illetve az azt követő egy év eseményeire emlékeztek bajtársaink a helyi Jobbik alapszervezetével együtt. Fejethatva, közösen helyezték el koszorúikat a kopjafa tövében, és néma csenddel tették tiszteletüket hőseink, őseink előtt.

 

KÉZDIVÁSÁRHELY

 A budapesti ifjúság Bécset megrázó cselekedeteinek híre hamar eljutott Székelyföldre is, 1848 tavaszán. Erdély néhány településén ágyúöntő műhelyeket hoztak létre Gábor Áron határozott kijelentésének következtében: „Lészen ágyú!”

A Háromszék megyeszékhelyétől nem messze fekvő Kézdivásárhely egyike ezen településeknek. A céhek városában Túróczi Mózes és követői buzgó munkálkodásba kezdtek hogy Gábor Áront, és ezáltal a forradalmat ellássák ágyúval és munícióval.

2016 március 15-én, Kézdivásárhely főterén a hagyományokhoz híven megemlékezést tartottak az ott született forradalmárok és a szabadságharc eseményeinek tiszteletére. De Erdély szerte több magyarlakta településen is elhangzottak a Nemzeti Dal sorai.  

A szabadságharc ideje alatt ezen településeken elhallgattak a templomtornyok, és ágyúként dörögtek a győzelem reményében. Az emlékezés koszorúi, a néma főhajtások, a háromszínű kokárdák mind bizonyították: „történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk!” 

(Szabó Ágnes)